2024-04-23

Факультет філології, психології та педагогіки відкрив набір на освітньо-професійну програму «Медіакомунікації»

На засіданні Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували нову освітньо-професійну програму першого (бакалаврського) рівня вищої освіти «Медіакомунікації» за спеціальністю 061 «Журналістика». Вчена рада підтримала відкриття спеціальності і здійснення першого набору майбутніх професійних медійників – цьогорічні вступники можуть обирати нову спеціальність.

Факультет філології, психології та педагогіки відкрив набір на освітньо-професійну програму «Медіакомунікації»

На базі факультету філології, психології та педагогіки відкрито набір на бакалаврат за освітньо-професійною програмою «Медіакомунікації» (спеціальність 061 Журналістика).

Декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева зазначила, що факультет уже багато років здійснює успішну підготовку за такими освітніми програмами як «Інформаційна аналітика та PR-діяльність», «Документознавство та інформаційна діяльність». За останні кілька років вступники сформували попит на навчання за спеціальністю «Журналістика», у відповідь на який посилено науково-педагогічний колектив і створено потужну матеріально-технічну базу.

Унікальність нової освітньо-професійної програми «Медіакомунікації» у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» полягає у можливості моделювати всі виробничі процеси, які стосуються медійної сфери: теле- та радіовиробництво, видавнича справа, онлайн-видання, контентмейкерство.

Уже почалася робота зі створення навчальної телерадіолабораторії.

Гарантом освітньо-професійної програми став кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент, член Національної спілки журналістів України, керівник Центру культури та студентської творчості Гліб Кудряшов:

«Відкриття спеціальності 061 Журналістика, впровадження освітньо-професійної програми «Медіакомунікації» у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – це ще один крок до употужнення гуманітаристики у Полтавській політехніці і це вкрай важливо.

Якщо говорити про унікальність нашої програми і про фокус освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», то, по-перше, ми зосереджені на подоланні дисбалансу між теоретичною та практичною підготовкою, який наявний сьогодні в освіті українських медійників, це давня проблема. Ми забезпечимо підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі журналістики та соціальних комунікацій, які володіють теоретичними знаннями і практичними навичками, загальними та фаховими компетентностями, необхідними для професійної діяльності в медіасфері на засадах сталого розвитку та в руслі інтеграції України до Європейського Союзу, з урахуванням світових стандартів журналістської освіти.

По-друге – формування високої професійної культури в медійній галузі і розвиток креативних здібностей у процесі створення авторського медійного продукту.

До створення освітньо-професійної програми долучилися медіаексперти і журналісти-практики, зокрема Павло Стороженко – заслужений журналіст України, письменник, член Національної спілки письменників України, НСЖУ і Вікторія Долюк – випускниця Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, медіаекспертка міжнародного класу.

Зовнішніми рецензентами освітньо-професійної програми є представники різних журналістських шкіл і була здійснена міжнародна експертиза освітньо-професійної програми.

Я хотів би висловити подяку людям, які зробили неоціненний внесок у відкриття та впровадження освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», і, насамперед, скласти повагу пану ректору, адже Ви вкотре проявили сміливість, впевненість у своїх силах, і висловили довіру до науково-педагогічних працівників, які навчатимуть майбутніх медійників.

З-поміж інших закладів освіти, які мають подібні освітньо-професійні програми, Полтавська політехніка має переваги: навчальне телебачення, навчальне радіо, у нас працює надпотужний медіацентр, і наші майбутні студенти, я впевнений, здобудуть усі професійні компетенції і компетентності, щоб працювати і поліпшувати медійну сферу в Україні, гідно протистояти інформаційним загрозам».

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко відзначив оперативність і фаховість науковців у підготовці освітньо-професійної програми, наголосив на важливості впровадження цієї освітньо-професійної програми, розвитку медіаграмотності і культури споживання інформації у суспільстві.

Нагадаємо, студентки політехніки стали учасницями міжнародної науково-практичної конференції, презентувавши дослідження у сфері інформаційної діяльності, відкрита освітньо-професійна програма «Дизайн».

Нещодавно у політехніці відбувся Європейський тиждень сталої енергії: школярі Полтавської громади відвідали університет і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики, вдосконалили мовні навички під час інтерактивних майстер-класів на базі політехніки, відвідали майстер-клас з синхронного перекладу, а ліцеїсти протягом тижня подорожували світом професій у Полтавській політехніці.

Раніше науковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього, школярі дізнались про професії майбутнього у сфері управління та права.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»